Stöd de lock-outade hamnarbetarna! Försvara konflikträtten för alla!

Med den centrala arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och med Svenska Hamnar i ryggen så inledde arbetsgivaren APM Terminals en lock-out mot hamnarbetarna i Göteborg, den 19 maj. Lock-outen gäller vardagar mellan kl 16.00 till 07.00, till den 30 juni:

De flesta schemalagda hamnarbetarna i containerterminalen arbetar tvåskift och hamnen har dagligen ett hundratal hamnarbetare schemalagda på vardagskvällar. Nattetid uppgår den schemalagda arbetsstyrkan till ett 40-tal schemalagda hamnarbetare. APM Terminals aviserade nedstängning av terminalen innebär således att hotet om lockout och en halvering av lönen omfattar en kvalificerad majoritet av Hamnarbetarförbundets medlemmar under konfliktperioden.” (www.hamn.nu)

Hamnarbetarförbundet och dess medlemmar kämpar för likvärdiga fackliga rättigheter, respekt för lagar och tidigare överenskommelser och mot godtycklig delegering av arbetet till andra yrkesgrupper.

Lock-outen och varsel om uppsägningar är led i arbetargivarnas försök att krossa Hamnarbetarförbundet som en oberoende facklig organisation som konsekvent försvarar sina medlemmars intressen, bland med hjälp av en övertidsblockad. Arbetsmarkandsminsiter Ylva Johansson säger å sin sida att ”man tagit intryck av reaktionerna från näringslivet” och att ”det faktiskt kan handla om inskränkningar i konflikträtten” (GP 23/5 2017) när nu regeringen tillsätter en utredning för att ”se över reglerna för att vidta stridsåtgärder i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal” (www.regeringen.se, 23/5 2017).

Det visar att hamnarbetarnas kamp med sin majoritetsfackförening är en kamp som angår alla löntagare och alla fackförbund. Allt stöd till hamnarbetarna, deras fackförbund och till de inom andra fackförbund som underifrån driver solidariteten med hamnarbetarna, ofta mot sina egna ledningars vilja! Kampen handlar om allas vår konflikträtt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s